På svenska In English
Priser i: 

UV 400 skydd i alla våra solglasögon

Alla E&Es solglasögon har s.k. UV 400 skydd, vilket är viktigt för att skydda dina ögon mot skadligt UV-ljus. Men vad är egentligen UV-ljus? Varför kan UV-strålar vara skadliga för dina ögon och vad innebär det att solglasögon har ett UV 400 skydd?

Vad är UV-ljus?

Ultravioletta strålar (UV) utsätts vi konstant för genom solens strålar. Det ultravioletta ljuset kan delas in i tre olika stråltyper:

  • UV A
    Ultravioletta strålar av typen A har en lång våglängd (315-400 nm) och kan lätt passera igenom glas. UV A strålar tränger också djupt in i huden och gör att det pigment vi har mörknar och ger oss en djupare solbränna. Det är dock dessa som också gör huden rynkig efter många år av exponering.

  • UV B
    Strålar av typen B (280-315 nm) tar sig inte lika djupt genom huden men är den som gör att vi bränner oss. UVB-strålarna medverkar till att bygga upp ett skyddande pigment i huden. Det är även dessa strålar som gör att vi bränner oss om vi solar för länge.

  • UV C
    C-strålarna från solen når aldrig fram till jorden utan stoppas redan uppe i atmosfären.

Varför ska vi skydda våra ögon mot UV-strålning?

Människokroppen har en fantastisk förmåga att reparera skadade celler. Ögats lins är tyvärr ett undantag och skador i linsen kan inte reparera sig själv. Det är därför viktigt att skydda sin ögon redan som barn för att inte få problem senare i livet. I vissa miljöer där solens strålar reflekteras kan man faktiskt få brännskador på näthinnan. Ställen där strålarna reflekteras (studsar) är på snö, sandstränder och vid vatten som sjöar, floder och hav. Där är det extra viktigt att bära solglasögon med fullgott UV-skydd.

Vad är UV 400 skydd?

Att köpa ett par mörka solglasögon utan tillräckligt UV-skydd kan faktiskt skada dina ögon än mer än om du varit utan. Om glasögonen är mörka så kommer pupillen att öka i storlek för att släppa in mer ljus. Om solglasögonen då inte har tillräckligt UV-filter så blir skadorna på ögat ännu större än utan glasögonen. Det är därför väldigt viktigt att se till att de solglasögon du bär har ett fullgott UV-skydd.

Ett par effektiva solglasögon ska filtrera bort både A och B-strålar. Ett par solglasögon som har s.k. UV400 skydd innebär att de filtrerar bort alla UV-strålar med en våglängd upp till 400 nanometer. Detta innefattar både UV-A och UV-B. Alla E&E Glasses solglasögon har ett fullgott UV 400 skydd.

EOE GLASSES

telefon: 090 77 05 50
eoe glasses
Östra Strandgatan 32
903 33 umeå, sweden
customercare@eoe-glasses.com

NYHETSBREV